Ależ mamy piękną wiosnę! Od kilku dni intensywnie działam w ogrodzie więc pierwsze śniadanie musi być pożywne i pełne energii, i też takie sobie wymodziłam:)))
Jeśli również macie chęć smacznie zacząć dzień to zapraszam po przepis:)...
Od jakiegoś czasu sama robię granolę, jest to świetna alternatywa dla płatków kukurydzianych czy owsianych, które same w sobie już mi się trochę przejadły.
do mojej granoli używam oprócz płatków dodatkowo jeszcze nasion i cynamonu, co powoduje,że ma niesamowity smak, w połączeniu z musem jabłkowym (niesłodzonym) i jogurtem naturalnym daje niesamowitego kopa.
Odzwyczaiłam się do owocowych jogurtów, zrobiły się dla mnie zbyt słodkie, teraz czerpie radość z naturalnego smaku owocu, on ma wystarczającą ilość cukru w sobie
CYNAMONOWA GRANOLA
Podaję proporcje na 7 dni dla 3 osobowej rodziny (czyli ilość jaka ja robię:))))
2 paczki płatków owsianych górskich
szklanka nasion dyni
szklanka nasion słonecznika
2/3 szklanki orzechów włoskich
2 płaskie łyżki cynamonu
pół szklanki rodzynek lub żurawiny
podane składniki (z wyjątkiem rodzynków i żurawiny) mieszamy z miodem aby masa się połączyła, wkładamy do piekarnika i zapiekamy 20 min w 180 st, na końcu dodajemy żurawinę lub rodzynki, czekamy aż wystygnie i przekładamy do słoika.
Smacznego:)!
Ostatnio też pokusiłam się o zakup nasion chia (mała fanaberia), co prawda w jogurtach i deserach wyglądają pięknie, nie mają smaku a i cena też nie jest niska, z kolei ich skład, jest bardzo podobny do składu siemienia lnianego- naszego rodzimego, wiec czy warto przepłacać:)?
A w skład mojego energetycznego słoiczka wchodzi: granola, pół banana, mus jabłkowy niesłodzony 2 łyżki, jogurt naturalny z nasionami chia 4 łyżki
A tu w innej wersji - granola, mus ananasowy i jogurt naturalny:)
Cudownego słonecznego dnia Wam życzę i dziękuje bardzo za komentarze pod ostatnim postem:)))
ila:)
ILUŚ, ja też przepadlam z tymi sniadaniami. Często płatki, chia, owoce i jogurt naturalny to moje drugie wczesne śniadanie. Zmykam właśnie szykować. Pozdrawiam ciepło:-)
OdpowiedzUsuńMniam :) muszę kupić tą gronlę ;)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!
Tylko jak dla mnie bez cynamonu!
OdpowiedzUsuńMniam, mniam.... :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię granolę i często robię
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Smakowite śniadanko :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWyglada jak deser a nie sniadanie:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysl.
Też kupiłam chia, ale dodaję tylko do owsianki czy kaszy, bo takie same w mleku (pudding) są dla mnie fuj ;-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ale najważniejsze, że zdrowe. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, szczególnie w tym kubko - słoiku :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Wygląda przepysznie. Widzę chia, która ostatnio chodzi za mną, bo muszę przyznać, że jeszcze nie przetestowałam tej nowości:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne, pozdrawiam cieplutko , Suzi:)
W wolnej chwili zapraszam do zobaczenia mojej twórczości - http://merelysusan.shopshood.com/
To prawda, nasiona chia można z powodzeniem zastapić naszymi rodzimymi ziarnami lnu. Zawsze to taniej i zdrowiej. Dla niektórych jednak Chia brzmi modniej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ola