Witajcie:), ja dziś szybciutko, na prośbę p. Ani napisze i pokarzę, jak robię mój chlebuś ze słonecznikiem.
Piekę od niedawna i nie jestem najlepszą osobą do naśladowania jeśli chodzi o wypiekanie chleba, ale skoro taka była pani prośba to proszę bardzo:) Przepis na ten chleb zamieszczałam już na blogu, jest to domowy chleb z ziarnami...
Więc po kolei...
Na jeden bochenek chleba odważam 450g mąki, następnie przesypuję do miski, w której będę wyrabiać ciasto...
pozostałe 50g. to słonecznik...wsypujemy go do mąki...
drożdże, do tej ilości mąki dodaje 1/3 paczki drożdży. Nie używam sypkich.
rozrabiam je w 300 ml letniej (nie gorącej ) wody i całość wlewam do mąki. Solę dwiema płaskimi łyżeczkami soli i dodatkowo dosypuję odrobinę cukru...
całość dokładnie mieszam, mieszankę łatwo wymieszać łyżką, nie jest konieczny robot...
Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.
Później już nie wyrabiam... blaszkę dokładnie smaruje oliwą lub olejem
ciasto bez wyrabiania przekładam do formy i odstawiam znowu na 20 min. w ciepłe miejsce...
wyrośnięte wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. na jedną godzinę...
Życzę smacznego:)!
A wszystkim odwiedzającym mojego bloga życzę miłego i spokojnego wieczoru!
ila
O matko jaki cudny......i ja podejmę próbę;)
OdpowiedzUsuńjej wygląda niesamowicie:) przepis wypróbuję z pewnością:))) jak się ślicznie zarumienił :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda na łatwy, na pewno warty wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Ilus! Zjadlam ekran!!!!!
OdpowiedzUsuńTo niehumanitarne!!!!
chyba mnie kusisz weekendowo tym przepisem:)
usciski!
No to chyba trza wypróbować, musowo :-)
OdpowiedzUsuńTaaa, miłego wieczoru, jak mnie skreęca z łakomstwa, a w domu tylko jakieś smutne bułki mam:((( Przepysznie to wygląda, ale się chyba nie powazę piec sama. Pozdrawiam na głodno :))
OdpowiedzUsuńmniaaammm..:) próbowałam już kiedyś piec chlebek ale niestety nie skończyło się to spektakularnym sukcesem..:( wszystko przede mną..pozdrawiam!!:)
OdpowiedzUsuńGwarantuję,że ten na pewno Ci się uda:)
Usuńmm, przepis nie wydaje się skomplikowany, może i ja się skuszę na takie domowe wypiekanie chlebka.. :)
OdpowiedzUsuńProsty ,szybki i smaczny:)Ja jeszcze dodaję innych ziaren-siemię lniane,otręby,albo pestki dyni-to dla mężów:))))pozdrawiam
OdpowiedzUsuńteż dodaję mnóstwo różnych ziaren ale pani A. prosiła o słonecznikowy stąd taki:)
Usuńmniam... faktycznie wygląda prze apetycznie:) tylko powiedz mi Ila z jakiej maki sie go piecze? Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJa piekę go ze zwykłej pszennej mąki typ 500 ale i innych tez się udaje. To typowy chleb dla początkujących:)
Usuńdziękuję za odpowiedź:) jutro mam zamiar skusić się na niego:)
UsuńNo chyba się skuszę :)) narobiłaś mi smaku :) uwielbiam chleby z różnymi ziarnami. Choć tak w ogóle jadam bardzo mało pieczywa.
OdpowiedzUsuńUściski :)
Nie ma jak własnoręcznie upieczony chleb. Nic nie jest w stanie zastąpić jego smaku. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńChlebuś własnej roboty...cudownie :)
OdpowiedzUsuńChlebek pieke ale zawsze ten sam, dlatego z checia wykorzystam Twoj przepis:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Skradłam przepis. Chlebek wyszedł jak malowany. Smakuje wyśmienicie. - pozdrawiam
OdpowiedzUsuń