czwartek, 19 lipca 2012

LAWENDOWY CUKIER

 Cukier aromatyzowany lawendą - prościzna, jeśli chodzi o wykonanie a smak ma niesamowity.
Polecam do deserów, napojów i ciast:).
Lawenda jest rośliną, którą cenię sobie za wygląd... cudowne z niej są bukiety i dekoracje, nadaje rustykalnego charakteru wnętrzu, w którym się znajduje. Wystarczy jeden bukiecik zawieszony na zwykłym haczyku  czy meblowej gałce a wnętrze już  inaczej się prezentuje. To samo dotyczy lawendy w potrawach, zyskują wspaniały aromat i oryginalny smak.
Polecam do zrobienia, bo nawet herbata posłodzona w zimowe dni takim cukrem przeniesie nas w ciepłe wspomnienia o lecie:)
Do zrobienia cukru potrzebujemy, od kilku do kilkunastu gałązek lawendy w zależności od intensywności, jaką chcemy uzyskać.
Ja na 300 gr. miałkiego cukru dałam 4 łyżki lawendy, wymieszałam, delikatnie ugniotłam i zostawiłam w szczelnie zamkniętym słoju na 2 tyg. Po tym czasie użyłam go do babki. Zapas cukru można zawsze uzupełnić, nawet suchymi kwiatami, pod warunkiem, że będą zasuszone w tym sezonie:)



Lipiec to czy już październik, pogoda wyjątkowo płata nam figle w tym roku. Tylko lawenda i  jagody przypominają mi o tym, że to dopiero środek lata. Tak więc ubieram kubraczek i pędzę do lasu po granatowe skarby:)
Pozdrowionka zasyłam:)
ila

36 komentarzy:

  1. świetny pomysł:) koniecznie muszę skorzystać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Ja w ogóle bardzo cukrowa jestem, ale lawendowego jeszcze nie próbowałam;]

    OdpowiedzUsuń
  3. no i doczekałam się posta o lawendowym cukrze:)
    wspaniały pomysł miałaś:)
    i owocnych zbiorów:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukier z lawendą, ach, ach!
    Coś czuję, że będą jagodzianki :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozumiem, że kwiaty mają być świeże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dopiero co zerwane a jeśli nie masz to mogą być już suche ale z tego lata:)

      Usuń
  6. Świetnie wygląda, a jak musi pachnieć:)...
    Mam jedno pytanie w jaki sposób połączyć lawendę z cukrem? Czy tylko kwiaty ale również łodygi? Czy kwiaty należy wcześniej porwać czy po prosu włożyć je w całości do cukru, żeby przeszedł jej zapachem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda łodyga jest bardziej aromatyczna ale same kwiaty wystarczą, są jadalne a łodygi niestety nie:(.
      Łodygi możesz wykorzystać do zapachowych woreczków:)Kwiaty rozdrobnić, albo dokładnie ugnieść w cukrze

      Usuń
    2. Dzięki. Jutro jadę do przyjaciółki po lawendę:)

      Usuń
  7. Fajny pomysł, lawenda rośnie mi na balkonie, spróbuje
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. ja też postanowiłam taki cukier sobie zrobić i w tym roku zakupiłam sadzonki lawendy. nie mam ogródka więc posadziłam na balkonie. nie do końca wiem jak je pielęgnować bo trochę mi zaczynają obsychać. masz jakąś radę? jakich warunków wymagają? bo za oknemwiadomo słońce i deszcz na przemian i temperatura od 12 w nocy do 30 czasem. tak się boję że mi zmarnieje i nie uzbieram sporo kwiatków... prosze poradz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze mam je w ogrodzie więc nie bardzo wiem, może powinny mieć większą doniczkę aby korzenie nie były zgniecione? I nie podlewaj ich często:)

      Usuń
    2. dziękuję. prawie nie podlewam bo codziennie pada deszcz, ale może zamała donniczka jest :-(

      Usuń
  9. Uwielbiam lawendę! szkoda, że przez komputer nie da się przekazać zapachu;)

    OdpowiedzUsuń
  10. mam! mam! lawendę:) kwiatuszki moje już troszkę rozkwitły, ale chyba w niczym to nie przeszkadza. Dziękuję za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przeszkadza, moje też zaczynały kwitnąć:)

      Usuń
  11. super pomysł musze spróbowac

    OdpowiedzUsuń
  12. ja była w lesie na jagodach, niestey komary bardzo skutecznie mnie z jagodozbieractwa przepłoszyły, miałam ze soba dwa płyny, nie bały się żadnego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Musi być na prawdę pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja lawenda dopiero kiełkuje w donicach w domu, ale już nie mogę się doczekać aż będę cieszyć oko ta piękną rośliną :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobię na bank !! Świetny pomysl! Dzieki, pozdrawiam i zapraszam oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Spróbuję :) używasz potem cukru razem z kwiatami? Czy się jakoś przesiewa?

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję za podsunięcie wspaniałego pomysłu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale fajowy pomyślik =D
    Pozdrawiam cieplutko =}

    OdpowiedzUsuń
  19. Rzeczywiście pomysł rewelacyjny, nie wiedziałam o takim zastosowaniu ... Dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
  20. Cukier lawendowy... Hmm, musi byc dobry, bo na zdjeciach az chce sie go posmakowac!
    Serdecznosci
    Judith

    OdpowiedzUsuń
  21. Очень красивый блог! Восхищена!!! С удовольствием буду его читать! Заходите и ко мне, буду рада!http://hobby-mama.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. Lawendę mam. Pięknie rośnie w ogrodzie. Świetny pomysł z tym cukrem. Też taki przygotuję.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Wpadłam przypadkiem, kocham lawendę i cukier lawendowy Pozdrawiam cieplutko
    raczkująca http://lavender-home-betty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. Ila, z lawendą kiedyś eksperymentowałam produkując domową nalewkę. Wiesz jaka byłam zawiedziona kiedy okazało się ,że ma kolor bursztynowy, a nie barwę denaturatu ;)))
    Lawenda pobudza moją wyobraźnię, może w przyszłym roku skorzystam z przepisu(?)

    OdpowiedzUsuń
  25. Spróbowałam, wiem że miał trochę poleżeć z lawendą, ale wiecie jakie my kobiety jesteśmy niecierpliwe, więc zrobiłam, wygniotłam, a właściwie zleciłam robotę mojej córce i upiekłam malinówki ;)), czyli bułki z malinami. Do każdej bułki włożyłam trzy duże maliny i wsypałam pół łyżeczki takiego pachnącego cukru. Smakowały wyśmienicie, chociaż lawenda to chyba kobiecy zapach i .... smak, bo mój mąż powiedział, że to choinką smakuje ;)))). Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  26. Wracam do domu i rzucam się na lawendę :-) Dzięki za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  27. ale nie dawajcie lawendę do sypialni bo obudzicie się z bólem głowy!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz:)