Witajcie:)
Ja dziś tylko na chwileczkę... ostatnio mam bardzo napięty grafik, jednak znalazłam troszkę czasu aby podać Wam długo oczekiwany przepis na dżem truskawkowo-rabarbarowy. Upiekłam też chleb pszenno- żytni na zakwasie z żurawiną, składany- bardzo smaczny, lekko słono-słodki.
Na chleb podam przepis innym razem bo dużo pisania, a jestem troszkę zajęta. Dziś tylko dżem bo truskawki się już kończą, a chcę abyście sobie zrobiły, tak nawet na spróbowanie:)
DŻEM TRUSKWAKOWO - RABARBAROWY
SKŁADNIKI:
0, 5 kg. truskawek
0,5 kg. rabarbaru
sok z połowy cytryny
0,5 kg białego cukru lub opakowanie żelfiksu.Ja z barku czasu dodałam żelfiks i też jest dobry:)
PRZYGOTOWANIE:
Owoce myjemy i obieramy, rabarbar kroimy na drobne kawałki, truskawki wystarczy przekroić na pół.
W pierwszej kolejności smażymy na małym ogniu rabarbar, dodajemy cukier lub żelfiks i sok z cytryny. Smażymy tak długo aż owoce delikatnie zmiękną, dodajemy wtedy truskawki i mieszamy energicznie, aby puściły sok. Smażymy do momentu aż truskawki delikatnie się rozpadną, ale nadal będą widoczne w dżemie. Jeśli dodajemy cukier, należy zlać sok, bo mimo, że rabarbar ma tendencje do szybkiego zastygania, z truskawkami będzie lejący. Jeśli dodamy żelfiks, to możemy dżem przełożyć od razu do wypażonych słoiczków, szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem. Jeśli dżem będzie z cukrem to należy postąpić z nim j/w ale dodatkowo zagotować słoiczki.
Wydaje się pracochłonne ale nie jest, natomiast smak jest wspaniały.
POLECAM GORĄCO!
Mam dla Was jeszcze kilka postów, które powstały dużo wcześniej, jednak nie miałam kiedy ich zamieścić. Mam nadzieję, że znajdziecie dla siebie coś miłego:)
Pozdrawiam i zasyłam Wam dużo słoneczka:)
ila
Pyszność, takie śniadania uwielbiam najbardziej;-))) Na słodko! wiem,że można też dodać do takiego dżemu startą skórkę pomarańczy:-) pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńAch te polskie truskawki, jedna z pyszności której brakuje tu w uk :( Brak truskawek które pachną i smakują jak truskawki z mojego ogrodu na mazurach ... Udanego dnia :)
OdpowiedzUsuńtaki chleb i dżemik mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!
OdpowiedzUsuńmogła bym go jadać na śniadanie codziennie do zupy mlecznej, to jest mój smak wakacji z dzieciństwa:)
pozdrawiam
mniam, muszę spróbować, tylko, że truskawki u mnie na placu strasznie drogie. Niestety.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Przepychota :)))) A chlebek cudo!
OdpowiedzUsuńmmm wygląda pysznie!:)))))))))))))) super!
OdpowiedzUsuńdżem rabarbarowo-truskawkowy to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni. Zdecydowanie zajmuje pierwsze miejsce wśród naszych ulubionych dżemów. Pycha!
OdpowiedzUsuńTen dżem musi być pyszny! Ja robiłam konfitury w ten weekend, do dżemów się dopiero przymierzam :)
OdpowiedzUsuńSwojski chlebek i swojski dżemik, czy może być coś lepszego? Nie! :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś, a ja nie jem kochanego chlebka od 4 miesięcy :( Aż mi burczy w brzuchu! :(
Pozdrawiam :)
a ten chlebek...mmmmmm:)))..i jeszcze dżemik:))))))))))))))
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńSwojski chleb i dżem własnej produkcji.
Palce lizać!
Dżemik kusi smakiem ale...... ten chlebuś! mmmmmmmniam- zaśliniłam klawiaturę no ;P Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że ładniejszy Ci wyszedł chlebek ;-)
OdpowiedzUsuńna chlebek to mi ślinka pociekła :) można takie cudo w zwykłym piekarniku zrobić? czekam na przepis :)))
OdpowiedzUsuńJa robię z tych samych składników tylko rabarbaru daję 1,30 na 1/2kg truskawek i dodaję jeszcze sok z dwóch pomarańczy, pycha nie jest słodki.
OdpowiedzUsuńZdjęcia chlebka tak mi pachną..mniam
Mmmm wszystko wygląda przepysznie :) z niecierpliwością będę wyglądać przepisu na chlebek , słodko-słony to mój ulubiony smak :)
OdpowiedzUsuńSciskam mocno
Mniam mniam mniam chlebek wygląda przepysznie.Wpadnę tutaj jak bedzie przepis ;-) Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuń