poniedziałek, 7 maja 2012

RABARBAROWE SZALEŃSTWO!

 Sezon na rabarbar w moim domu uważam za otwarty! Powstało już pierwsze drożdżowe ciasto i kompot, w planach jeszcze mam dżem. W tym roku rabarbarowo- truskawkowy. Jak dla mnie mieszanka idealna:). Słodycz truskawek w połączeniu z kwaskowatością rabarbaru, równa się niezwykłe doznanie smakowe, nie da się tego opisać słowami, musicie same spróbować:). Przepis na pewno podam:). A jeśli macie ochotę zrobić sobie sam drzem rabarbarowy, to zapraszam TU

 Zanim jeszcze pokroiłam rabarbar koniecznie musiałam sobie jedną  łodyżkę umaczać w cukrze i zjeść:). Pamiętam jak w dzieciństwie moja babcia serwowałam mi z siostrą  laski rabarbaru w cukrze... i Jej kruche ciasto rabarbarowe pamiętam. Ja nie potrafię takiego zrobić, smak tamtego ciasta był  niepowtarzalny.

Pozdrawiam Was cieplutko i razem z Filipem dziękujemy Wam za życzenia:)
ila

25 komentarzy:

  1. Mmmmm, ale mam smaka na ciasto z rabarbarem, albo kompocik. Twoje zdjęcia wzmagają mój apetyt. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakołyki nam serwujesz; ale co najważniejsze to dzięki Tobie przenoszę się w czas dzieciństwa, do babci gdzie Ona również nam takie smakołyki serwowała, a dzisiaj babci już niema i z tymi smakołykami różnie.
    Przepiękne zdjęcia nam pokazujesz. Pozdrawiam bardzo gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj przypomniałaś mi o tym cudownym smaku;)jutro pędzę na ryneczek i uzbrajam się w ogromne jego ilości...kompot musi być a i na placek ma chętkę;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! :) Piękny biały durszlak ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie też dzieciństwo kojarzy się ze smakiem rabarbaru właśnie. Pełno go rosło to tu to tam. Ciągle go zrywałam i jadłam.
    Uwielbiam go do tej pory.
    Buziaki
    K.

    OdpowiedzUsuń
  6. I ja przepadam za rabarbarem.
    A Twoje ciasto wygląda niezwykle smakowicie.
    Pozdrawiam i życzę udanego tygodnia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Najpierw - spóżnione życzenia - wszystkiego naj naj dla Filipka!

    A po drugie - tez już otworzyłam sezon rabarbarowy :) I szparagowy. I nie moge się nasycić oboma :))
    A kruche ciacho rabarbarowe... własnie się piecze :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie też sezon rabarbarowy rozpoczęty. Było ciasto drożdżowe z rabarbarem, drugie z rabarbarem i budyniem waniliowym. Następne będzie kruche. Twoje wygląda niezwykle smakowicie.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie wiem jak to możliwe ale aż poczułam w powietrzu zapach kompociku z rabarbaru:))))

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzsiaj zjedliśmy ostatni kawałek jogurtowego ciasta z rabarbarem..jutro piękę kolejne :)
    A w natępnej kolejności dżem...czekam na przepis :)
    wszystkiego co najlepsze dla synka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rabarbar jest bardzo dobra, zrobiłam ciasto i było od razu Pozdrawiam :-)!Michaela

    OdpowiedzUsuń
  12. Wieki nie jadłam rabarbaru! Zrobiłaś mi smaka! :) Właśnie sobie załatwiam dostawę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. hmhmhmhmmh uwielbiam rabarbar !!!! Ciasto z rabarbarem, kompot PYCHA!!!!!! No ja musze poczekać do czerwca bo rabarbaru nie powinno się zrywać do czerwca bo bardzo osłabia roślinę , ale mi zrobiłaś smaka :D

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja uwielbiam zupę rabarbarową z kluseczkami, pysiulka!

    OdpowiedzUsuń
  15. Kochana bardzo interesujacy blog !!!!! prosze zajrzyj do mnie (mam troche kosmetykow, troche ciekawych przepisow i troche przyrody - jakis czas temu mialam tez rabarbarowy wpis:)) jesli moj blog Ci sie rowniez spodoba to proponuje - obserwujemy? bedzie mi bardzo milo - pozdrawiam pa

    OdpowiedzUsuń
  16. Rabarbar to smak i zapach dzieciństwa. Uwielbiałam obierać z nitek i obgryzać podkradany z ogrodu babci:))) A te kompoty...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. Tak tak tak, są takie smaki, dzięki którym natychmiast do dzieciństwa się wraca, a rabarbar to prawdziwy klasyk- sam z cukrem,w cieście, kompocie, czy zupie, bo u nas też się zupkę owocowo-rabarbarową jadło (pochłaniało;)).
    Serdecznie pozdrawiam Mamę i Jej Mężczyzn! :)
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  18. Dokładnie! Badyl w garść i do cukru;)))))))

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj ja też lubie rabarbar. Może dlatego że na drugie mam Barbara? Niestety dzieciom się nie udzieliło moje uwielbienie, ale dzięki temu jest więcej dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam rabarbar, czekam na przepis z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  21. "Dżem" się pisze przez "ż" ........
    Ania B.

    OdpowiedzUsuń
  22. Się wzięłam i obśliniłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  23. A kompot z rabarbaru - małe szaleństwo z dzieciństwa wedle receptury mojej babci. To dopiero był smak.
    Pozdrawiam serdecznie.
    http://kangoashja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz:)