piątek, 26 stycznia 2018

POST KULINARNY...

Witajcie kolejny raz w styczniu:))
Pomyślałam sobie, że długo nie było na blogu nic o moich kulinarnych wyczynach a, że ostatnio udało mi się zrobić przepyszną tartę, to dla chętnych dziś zamieszczam przepis.
Przepyszna na ciepło jak i na zimno.
Nie jestem kulinarną  mistrzynią ale uwielbiam gotować, lubię spędzać czas w kuchni i sprawia mi to dużo frajdy a jeszcze jak coś smakuje to tym bardziej się cieszę.
Bardzo lubię przepisy szybkie i ze składników, które mogę w każdym sklepie czy na bazarze dostać a przy okazji nie rujnują mojego portfela, taka jest też ta tarta.

TARTA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE

Składniki na ciasto:
250 gr mąki orkiszowej
1jajko
125 gr margaryny zimnej
szczypta soli
ulubione zioła{opcjonalnie}
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka masła do wysmarowania blaszki lub kilka kropel oleju

Składniki na farsz:
filet z kurczaka 400 gr
250 gr pieczarek
papryka czerwona i żółta
150 gr szpinaku lub dwie graście
3 cebule w  tym 1 czerwona {dla koloru}
3 ząbki czosnku 
Sos
3 jajka
100 gr sera zółtego
150 ml śmietany 18%
Przyprawy:
łyżeczka kurkumy
łyżka curry
sól
pieprz
czubryca zielona {w każdym sklepie ze zdrową żywnością}
łyżka oregano

Wykonanie
Z mąki i reszty składników zagnieść szybko ciasto i wstawić  do lodówki na 30 min,
Filety z kurczaka pokroić w drobną kostkę i przyprawić curry kurkumą solą i pieprzem,  odstawić na chwilę aby mięso przeszło przyprawami.
Papryki i cebule pokroić w paski i podsmażyć na oleju doprawiając delikatnie solą i pieprzem, gdy papryka zmięknie dodać czosnek pokrojony w plasterki i chwilkę jeszcze poddusić aby uwolnił aromat. Przełożyć do miseczki.
W tym samym garnku {nie myć go} podsmażyć pieczarki, doprawić delikatnie solą i pieprzem i przełożyć do naczynia
Dalej w tym  samym garnku przesmażyć kurczaka i następnie przełożyć do naczynia.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować lub wygnieść nim cały spód naczynia i delikatnie brzegi, nakłuć spód widelcem i podpiec 20 min w temp 180 st C
Na podpieczony spód wyłożyć  warzywa i mięso, przekładając wszystko liśćmi szpinaku, na górę dodać jeszcze kilka liści i wszystko zalać sosem śmietanowo-jajeczno-serowym.(jaja rozmieszać, ser zetrzeć na tarce i dodać do masy śmietanę}
Zapiec w piekarniku przez 30 min w temp. 180 st C
Wiem, że dużo pisania i czytania ale tarte naprawdę szybko się robi:)

SMACZNEGO!




Cudownego weekendu dla Was
Pozdrawiam cieplutko ila:)

12 komentarzy:

  1. Super przepis na pewno wykorzystam. Zawsze robiłam tarty na słodko ale takie też bardzo lubię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tarty na słono....na słodko też:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie:)czas więc na tarę:)Pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jem mięsa, ale zawsze można to czymś zastąpić. Przepis jest świetny. Bardzo ładne zdjęcia, powiedziałabym smakowite. hehe :) Miłego weekendu. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniammm,kradne przepis.milego wekeendu. Pozdrawiam Lusia

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam..kocham tarty wszelakie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda :)
    Bardzo smakowicie.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzień dobry :) chciałabym zamówić serduszka ale nie śwìąteczne.
    Prosze podać namiary gdzie moge obejrzeć zdjęcia? Pozdrawiam
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam proszę na maila wiadomość, dogadamy tak szczegóły:)
      ilka82@op.pl
      Pozdrawiam

      Usuń
  9. Wspaniały przepis :) Jeszcze takiej nie robiłam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I do not eat meat, but you can always replace it. the recipe is great. very nice photos, I would say tasty. hehe :) have a nice weekend. :)

    หนังสืบสวน

    OdpowiedzUsuń
  11. I very much like your pattern it's beautiful,thank for sharing good i dea !

    ดูหนังออนไลน์

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz:)