środa, 6 kwietnia 2016

SZYBKIE ŚNIADANIE Z GRANOLĄ W TLE:)

Ależ mamy piękną wiosnę! Od kilku dni intensywnie działam w ogrodzie więc pierwsze śniadanie musi być pożywne i pełne energii, i też takie sobie wymodziłam:)))
Jeśli również macie chęć smacznie zacząć dzień to zapraszam po przepis:)...
Od jakiegoś czasu sama robię granolę, jest to świetna alternatywa dla płatków kukurydzianych czy owsianych, które same w sobie już mi się trochę przejadły.
do mojej granoli używam oprócz płatków dodatkowo jeszcze nasion i cynamonu, co powoduje,że ma niesamowity smak, w połączeniu z musem jabłkowym (niesłodzonym) i jogurtem naturalnym daje niesamowitego kopa.
Odzwyczaiłam się do owocowych jogurtów, zrobiły się dla mnie zbyt słodkie, teraz czerpie radość z naturalnego smaku owocu, on ma wystarczającą ilość cukru w sobie

CYNAMONOWA GRANOLA
Podaję proporcje na 7 dni dla 3 osobowej rodziny (czyli ilość jaka ja robię:))))

2 paczki płatków owsianych górskich
szklanka nasion dyni
szklanka nasion słonecznika
2/3 szklanki orzechów włoskich
2 płaskie łyżki cynamonu
pół szklanki rodzynek lub żurawiny 
podane składniki (z wyjątkiem rodzynków i żurawiny) mieszamy z miodem aby masa się połączyła, wkładamy do piekarnika i zapiekamy 20 min w 180 st, na końcu dodajemy żurawinę lub rodzynki, czekamy aż wystygnie i przekładamy do słoika.
Smacznego:)!

Ostatnio też pokusiłam się o zakup nasion chia (mała fanaberia), co prawda w jogurtach i deserach wyglądają pięknie, nie mają smaku  a i cena też nie jest niska, z kolei ich skład, jest bardzo podobny do składu siemienia lnianego- naszego rodzimego, wiec czy warto przepłacać:)?

A w skład mojego energetycznego słoiczka wchodzi: granola, pół banana, mus jabłkowy niesłodzony 2 łyżki, jogurt naturalny z nasionami chia 4 łyżki




A tu w innej wersji - granola, mus ananasowy i jogurt naturalny:)


Cudownego słonecznego dnia Wam życzę i dziękuje bardzo za komentarze pod ostatnim postem:)))
ila:)

12 komentarzy:

  1. ILUŚ, ja też przepadlam z tymi sniadaniami. Często płatki, chia, owoce i jogurt naturalny to moje drugie wczesne śniadanie. Zmykam właśnie szykować. Pozdrawiam ciepło:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :) muszę kupić tą gronlę ;)
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko jak dla mnie bez cynamonu!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię granolę i często robię
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite śniadanko :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada jak deser a nie sniadanie:)
    Fajny pomysl.

    OdpowiedzUsuń
  7. Też kupiłam chia, ale dodaję tylko do owsianki czy kaszy, bo takie same w mleku (pudding) są dla mnie fuj ;-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie ale najważniejsze, że zdrowe. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie, szczególnie w tym kubko - słoiku :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie. Widzę chia, która ostatnio chodzi za mną, bo muszę przyznać, że jeszcze nie przetestowałam tej nowości:)

    Przepiękne, pozdrawiam cieplutko , Suzi:)
    W wolnej chwili zapraszam do zobaczenia mojej twórczości - http://merelysusan.shopshood.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. To prawda, nasiona chia można z powodzeniem zastapić naszymi rodzimymi ziarnami lnu. Zawsze to taniej i zdrowiej. Dla niektórych jednak Chia brzmi modniej.
    Pozdrawiam
    Ola

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz:)