piątek, 13 września 2013

A NA WEEKEND...

Zapraszam Was na przepyszne ucierane ciasto z węgierkami!
Robiłam je przez całe lato z sezonowymi owocami: truskawkami, poziomkami, rabarbarem, czerwonymi porzeczkami, brzoskwiniami, jabłkami, jagodami, jeżynami, malinami i wreszcie ze śliwkami. Z każdymi z tych owoców smakuje obłędnie!
Jest bardzo proste w wykonaniu i szybkie, a to w pieczeniu ciast lubię najbardziej, że szybko się je robi:)
Na weekend nie może go zabraknąć w moim domu
Podaję szybko przepis i zmykam do prac remontowych. Przy okazji melduję, że jedną ze ścian mamy już zrobioną, nawet nie sądziłam, że tak szybko pójdzie.

CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
Składniki na ciasto:
4 jaja
kostka masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
160 g cukru
szczypta soli

składniki na kruszonkę:
opakowanie migdałów, lub kilka łyżek cukru pudru do opruszenia
100 g mąki pszennej
80 g cukru ( w przypadku kwaśnych owoców można zwiększyć ilość cukru)
kilka łyżek oleju słonecznikowego

Plus oczywiście owoce, dowolna ilość.
Jeśli ciasto robimy z owocami kwaskowatymi, należy je podsypać cukrem i delikatnie wymieszać

Wykonanie:
Masło zmiksować i wymieszać z jajami na jednolitą masę, dodać sól i cukier, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie ze sobą połączyć. Wyłożyć masę na uprzednio wyścieloną papierem do pieczenia blachę. Ciasto jest bardzo delikatne i ma konsystencję bardzo gęstej śmietany, dzięki temu będzie bardzo delikatne i puszyste po upieczeniu. Na ciasto nakładamy dowolne owoce, powinny do siebie ściśle przylegać i posypujemy całość kruszonką. Górę obsypujemy migdałami, a jeśli migdałów nie mamy, lub jeśli ich nie lubimy to po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Pieczmy 45 min. w temp. 175 st, do tzw.suchego patyczka.

SMACZNEGO:))!!!





Pozdrawiam Was weekendowo
ila

22 komentarze:

  1. Z racji, że piec wolę bardziej niż gotować, to pewnie i z przepisu skorzystam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz spisalam I jutro ze sliweczkami upieke, dziekuje I pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. na dziś mam już murzynka ale z przepisu skorzystam - uwielbiam ciasta z owocami ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale zachęciłaś do pieczenia. Nie mam wyjścia, tylko - marsz do kuchni. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. trafiłas w sedno tym postem! właśnie szukałam jakiegoś łatwego przepisu na ciasto ze śliwkami. Wpadają do mnie jutro teściowie na obiad i musze przygotować coś pysznego :) ale będzie słodko-owocowa uczta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uprzejmie donoszę, że ciasto upieczone i zjedzone ze smakiem :) zawsze mi zakalce wychodzą, a to pięknie wyrosło! jeszcze raz dzięki za przepis ;)

      Usuń
  6. Ale pyszne! uwielbiam śliwki w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To jak cały sezon wypróbowywałaś różne wariacje tego ciasta i dobre, to zapisuję! :))
    Pa

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm...bardzo smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliwki w cieście, poezja:) Pozdrowienia ciepłe Ilu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale cudne ciasto,jutro je zrobię!!!Dzięki za przepis!!!Uwielbiamy ciasta ze śliwkami!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie ciasta-proste i pyszne!!
    Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie też było ciasto ucierane ze śliwkami, następne będzie z Twojego przepisu:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wydrukowałam przepis! Postaram się zrobic!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam je, ale wszystkie śliwki poszły na powidła :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mmmmm ale mi smaka narobiłaś :) przyjemnie tu na blogu u Ciebie :D będę zaglądać,zapraszam do siebie sissi1910.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam! Niech no tylko przyjdzie weekend - zrobię to ciacho!!! Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  17. mmm wygląda bardzo smakowicie:)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz:)